Verzorging van kittens

Kittens, die net hun nieuwe huis zijn binnengekomen en dus voor het eerst van hun moeder, hun broertjes/zusjes én uit hun vertrouwde omgeving zijn weggehaald, verdienen dezelfde behandeling die een menselijk peutertje krijgt: veel aandacht, liefde, koestering en bescherming.

Kittens zijn hartveroverend. Doch zij plassen en poepen, soms zelfs naast de bak. Ze braken meestal op de mooiste vloerbedekking en juist op het moment dat de tijd om het op te ruimen eigenlijk ontbreekt. Ze kunnen ziek worden en veel zorg vragen. En ze worden allemaal heel gauw groot.

Als de kittens het ouderlijk huis verlaten, zijn zij – als het goed is – ontwormd en twee keer ingeënt tegen katten- en niesziekte. En zij zijn gezond verklaard door de dierenarts. Het boekje dat door de cattery wordt overhandigd, dient u altijd mee te brengen naar de dierenarts voor de jaarlijkse inenting. De stamboompapieren en het bewijsoverdracht worden tegelijkertijd bijgevoegd. Een en ander gaat meestal gepaard met een koopcontract. Vergeet niet de kittens geregeld te ontwormen. Ook als zij volwassen zijn, horen zij twee keer per jaar ontwormd te worden.

Voeding

Een van de manieren om de kittens gezond te houden, is om hen vooral géén volwassen kattenvoer te geven (en al helemaal nooit hondenvoer, ook niet aan volwassen katten). De darmen van kittens zijn nog niet toe aan zwaar voedsel. Als de kittens toch voedsel krijgen dat niet geschikt is, verteert het voedsel niet (goed). Dat betekent dat de voedselbrij in de darmen gaat rotten en dat de verkeerde darmflora de overhand krijgen. Met als gevolg dat er geen vitamines, spijsverteringsenzymen en antistoffen in de darmen meer aangemaakt kunnen worden. De kittens verzwakken en krijgen diarree. Gevaarlijke bacteriën en virussen kunnen toeslaan.  Lees hieronder verder bij ‘darmen’.

Geef kittens nooit gewone koemelk. Zij missen het enzym om de melksuiker (lactose) te verteren en kunnen erge last van hun darmen krijgen. Geef ze zeker de eerste tijd hetzelfde voer als zij in hun ouderlijk huis kregen.

Naast melk zijn er nog andere dingen die u niet aan uw kat mag geven. Lees hier een artikel over 5 dingen die u NOOIT aan uw kat mag voeren.

Darmen

In de darmen ‘wonen’ de darmflora. Dit is de benaming voor de vele soorten micro-organismen als bacteriën, schimmels en gisten die in de darmen leven. De darmflora kennen zowel goede als slechte bacteriën.

Vertering van voedsel vindt plaats in de darmen door middel van ‘goede’ bacteriën. De slechte bacteriën (en schimmels en gisten) willen heel graag de plaats innemen van de goede bacteriën. Daarom is het zo belangrijk dat de goede bacteriën de overhand houden.

Thuis

Als de kittens voor het eerst in hun nieuwe huis komen, is het ‘t beste om de kittens uit de draagmand te laten komen in de kamer waar u zelf het vaakst vertoeft (bijvoorbeeld de huiskamer). De eerste paar dagen wordt dit voor de kittens de belangrijkste ruimte die zij het eerst uitvoerig gaan verkennen.  Ze zijn al zindelijk. Toch moeten ze leren waar hun kattenbak staat, waarin het liefst (in ieder geval voorlopig) dezelfde steentjes (of die er op lijken) zitten zoals ze in hun ouderlijk huis gewend zijn. Het is belangrijk dat u de kittens de eerste paar dagen goed in de gaten houdt en op elk ‘miauwtje’ reageert. Zodra de kittens een beetje zijn uit gesnuffeld (de boel hebben verkend), laat u zien waar de bak staat en zodra de kittens kreetjes slaken, zet u de beestjes op de bak. Als de diertjes uiteindelijk een plasje o.i.d. hebben gedaan, prijs hun dan uitbundig. Het handigste is om de eerste dagen twee kattenbakken neer te zetten. In ieder geval een in de voor de kittens – in eerste instantie – belangrijkste kamer, waar uzelf het vaakst bent. En de andere waar u de bak(ken) uiteindelijk geplaatst wilt hebben. Zet daar ook een bakje water en brokjes neer (niet vlak bij de kattenbak). En vergeet ook de speeltjes niet. En zorg voor een paar plekjes waar de kittens kunnen slapen en zich terug kunnen trekken. Als de diertjes snel wennen, zullen zij in huis op onderzoek gaan en wellicht snel ook de andere kattenbak ontdekken en gaan gebruiken. Indien u meerdere katten hebt, is het sowieso handig om meer dan één kattenbak neer te zetten. Sommige katten geven namelijk de voorkeur aan een eigen en schone bak.

Klimmen

Ook een flinke krabpaal of krabmeubel behoort tot de uitrusting. Die zijn in alle maten en soorten te koop. Hoe sneller kittens wennen aan een – flinke – krabpaal waarop zij zich kunnen uitleven, hoe minder zij de meubels zullen misbruiken.

Hechten

Het is ontzettend belangrijk voor u en de diertjes, dat zij zich goed aan u kunnen hechten. Lok hen met een touwtje bij u als u gaat zitten. En kam en borstel de kittens in het begin iedere dag. Maar dwing ze niet. Let er goed op dat zij voldoende eten en drinken. En houd ook de kattenbak in de gaten. Laat de beestjes ’s nachts niet alleen. Ook al zijn er andere katten in huis, kittens zullen zich de eerste tijd onveilig voelen, als zij ’s nachts alleen worden gelaten. Neem daarom de kittens de eerste paar dagen mee als u gaat slapen. Als u uw slaapkamer openlaat, kunnen zij verder zelf bepalen waar zij willen slapen. De kans is groot dat zij zeker de eerste tijd dicht tegen u aan liggen en dat zij wellicht op gegeven moment hun eigen weg zoeken.

Goed om te weten

Kittens zijn zich nog helemaal niet bewust van gevaar. Let op dat, wanneer u de wasmachine vult, zij er al niet in zitten. Laat ook de toiletdeur niet open staan of doe altijd de klep naar beneden. De kans bestaat dat kittens er zomaar induiken. En ze kunnen er zelf niet uitkomen……. Pas ook op met kastdeuren, voor dat je er erg in hebt, zitten ze al in de kast achter een gesloten deur. Ze zijn watervlug, dus als je de buitendeur opent, let dan altijd goed op dat er niet een kleintje de deur uit huppelt.

Spelen

Kittens hebben een grote speelbehoefte. Als kittens zonder soortgenootje moeten opgroeien, zullen zij u uitnodigen. Muisjes, touwtjes en dergelijke vinden zij prachtig. Laat ze echter niet alleen met een te lang touwtje, dat kan om hun nek gaan! Lichamelijk contact vinden kittens ook heerlijk. Als zij al te enthousiast worden (bijten of nagels gebruiken), maak dan net zo’n licht kermend geluid als kittens en volwassen katten onder elkaar doen: u zult zien dat zij het begrijpen en onmiddellijk wat gas terugnemen. Zorg er altijd voor dat uw kat genoeg speel materiaal bij de hand heeft als u niet thuis bent, kijk op Zooplus voor oneindig veel kattenspeeltjes.

Haarbal

Katten en ook kittens wassen zich intensief. Ze krijgen daardoor veel haren binnen. Dat overkomt vooral volwassen katten. Jonge katten hebben over het algemeen nog niet zo’n dikke vacht. Die haren kunnen zich tot een kluit vormen in de maag, die er op gegeven moment uit moet. Heel vaak verlaten de haarballen de darmen op de normale manier. Maar het gebeurt ook dat de haarballen het lichaam verlaten door middel van braken. Het uitspugen van haarballen gebeurt vaak pas na het eten van gras. Als de kittens niet in de tuin komen, kunt u zelf wat graszaad in een pot doen of zoiets kant en klaar kopen. Een geregelde borstelbeurt haalt echter al veel haren uit de vacht.

Sociaal

Steeds meer mensen constateren, dat ook katten sociale wezens zijn. En dat het daarom ook voor hen beter en veel gezelliger is om met een soortgenoot op te groeien.

Het plezier dat ze samen hebben, samen spelen, met elkaar vechten, bij elkaar slapen, van elkaar leren is hartverwarmend om te zien. Mensen die (altijd) maar één kat hebben (gehad), hebben de interactie tussen meerdere katten nooit meegemaakt en dat is eigenlijk heel jammer, zowel voor mens als dier.